Drie winnaars van de Nobelprijs voor Scheikunde zijn in Groningen in de watten gelegd

Op zondagmiddag 19 november werden twee wetenschappers van Luchthaven Schiphol opgehaald en met de dienstauto van het College van Bestuur van de universiteit naar Groningen gereden. Dat  waren professor Jean-Pierre Sauvage en professor Sir James Fraser Stoddard, twee van de drie winnaars van de Nobelprijs voor Scheikunde in 2016.

Vroeg in de avond vond de ontmoeting met professor Ben Feringa plaats en waren de drie laureaten van 2016 voor het eerst samen in Nederland. Ter ere van deze Nobelprijswinnaars organiseerde de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de Molecular Machines Nobel Prize Conference, een internationaal congres over de ontwikkeling van moleculaire machines.

De initiatiefnemers van deze conferentie waren professor Adriaan Minnaard, directeur van het Stratingh Instituut voor Chemie van de RUG en professor Kees Hummelen, die – net als Feringa – aan dit onderzoeksinstituut verbonden zijn. De praktische organisatie was in handen van het Groningen Congres Bureau, met een hoofdrol voor projectmanager Sharon de Puijsselaar.

Van 19 t/m 22 november 2017 vond het congres plaats in cultuurcentrum De Oosterpoort en startte zondagavond met een welkomstborrel en een kort avondprogramma. Professor Bert Meijer van de TU Delft was daar de eerste keynote speaker. Op de volgende drie congresdagen stond steeds één van de Nobelprijswinnaars centraal.

Op de dinsdagmiddag werden de drie Nobelprijswinnaars door het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen ontvangen in de Aula van het Academiegebouw. Daarna bezochten alle deelnemers de expositie ‘NUCLEUS – de verbeelding van wetenschap’ in de Der Aa-Kerk, een onderdeel van de 24e editie van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie. De drie laureaten namen daar een kijkje bij ‘Playground’, het resultaat van de samenwerking tussen fotograaf Jos Jansen en professor Feringa. Dezelfde avond werd in de Martinikerk bij sfeervol licht op chique gedekte tafels het congresdiner geserveerd.

Bij het Groningen Congres Bureau kijken we met veel plezier en trots terug op deze bijzondere conferentie én de fijne samenwerking met het Stratingh Instituut voor Chemie.

Zie: https://www.rug.nl/nobelprizeconference/

admin