ESEB-congres krijgt eigen festivaltent op het grasveld bij MartiniPlaza

Op het grasveld bij de parkeerplaats van MartiniPlaza zal in augustus een grote festivaltent gebouwd worden voor het congres van de European Society for Evolutionary Biology: ESEB 2017. Dit congres met 1500 deelnemers zal van 20 t/m 25 augustus in Groningen plaatsvinden in MartiniPlaza. In de avond kunnen de deelnemers ook terecht in de ESEB-festivaltent waar ze ongedwongen kunnen eten, drinken en het eindfeest vieren.

Prof. dr. L.W. (Leo) Beukeboom is gespecialiseerd in evolutionaire genetica en de initiator   van het congres ESEB 2017. We spraken elkaar daarover al in december 2013 en Beukeboom  praat me bij op zijn kamer in de Linnaeusborg, het ‘groene gebouw’ op het Zerniketerrein.

“Het wordt een bijzonder congres, want voor het eerst zal het ESEB-congres ook een dag overlappen met een medisch congres: the 3rd ISEMPH Meeting van de International Society for Evolution, Medicine & Public Health. Bij het ESEB congres komen alle aspecten van de evolutiebiologie aan bod. Binnen de geneeskunde wordt tegenwoordig ook steeds meer evolutionaire kennis gebruikt om bijvoorbeeld obesitas, veroudering en de effecten van bacteriën en andere micro-organismen beter te kunnen begrijpen”, legt Beukeboom uit. “De laatste dag van ISEMPH 2017 zal daarom tevens de eerste dag van het ESEB-congres zijn, waarbij de focus ligt op de evolutionaire geneeskunde”.

Op het moment dat de congressen ESEB en ISEMPH in Groningen gehouden worden, is de stad in de ban van het Noorderzon Performing Arts Festival van 18 t/m 28 augustus. “Klopt”, zegt Beukeboom. “We hebben daar in samenwerking met Science Linx een eigen podium met containers voor outreach activiteiten. We gaan daar het gedachtegoed van de evolutiebiologie onder de aandacht brengen”.

Ik vraag hem of er al sprake is van een gezonde spanning. “Zo af en toe spelen de zenuwen wel even op”, geeft hij toe. “Maar nooit lang, want we hebben het goed op de rails. Er is een lokaal organisatiecomité van zes personen en een internationaal team voor het wetenschappelijk programma. Zonder de organisatorische ondersteuning van het Groningen Congres Bureau zou ik aan dit grote congres ook niet begonnen zijn. En dan is er nog een groep van vijftig vrijwilligers die helpen op het congres zelf. Het zijn studenten die daardoor ook aan het congres kunnen deelnemen”, vertelt hij trots.

Margot Spee

Meer informatie: ESEB: http://www.eseb2017.nl/

ISEMPH: https://evolutionarymedicine.org/2017-isemph- meeting/

Prof. dr. L.W. Beukeboom: http://www.rug.nl/staff/l.w.beukeboom/

admin