Het 57ste ERSA congres was vertrouwd goed en vernieuwend

Van 29 augustus tot en met 1 september 2017 wapperden voor het Academiegebouw en Harmoniegebouw de congresvlaggen van ERSA, de European Regional Science Association. In het centrum van Groningen bezochten ruim 600 deelnemers het 57ste ERSA-congres. Ze waren door hun oranje keycords met naambadge en een rugzakje in dezelfde kleur makkelijk herkenbaar.

Prof. dr. J. (Jouke) van Dijk is hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen (FRW) van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de initiatiefnemer van het ERSA-congres in de Martinistad. De eerste keer dat ik hem sprak over dit congres was in november 2013. Van Dijk weet op dat moment al dat hij vanaf januari 2014 vier jaar lang de ‘President of ERSA’ zal zijn en wil in die periode het ERSA-congres graag in Groningen organiseren. Begin 2014 vroeg hij Paul Elhorst, bijzonder hoogleraar Regionale Economie bij de RUG om dit congres samen met hem vorm te gaan geven. Ook dr. A.J.E. (Arjen) Edzes van de RUG / FRW sloot zich bij het wetenschappelijke comité aan. Het Groningen Congres Bureau bood ondersteuning met betrekking tot de lokale organisatie, samen met een grote groep studenten.

Ruim vier jaar later was het dan zover. Op het congres begaf ik mij tussen de deelnemers. Nils Karl Sørensen komt uit Denemarken en bezoekt al jaren het ERSA-congres. Sørensen: “Dit jaar is het vertrouwd goed én vernieuwend. Voor het eerst is er een dag met het thema beleid en deze ‘Policy-day’ is een waardevolle aanvulling op het programma.” De Deen ziet verder veel overeenkomsten tussen Kopenhagen en Groningen, zoals de goede sfeer in de stad en de vele fietsers. “Maar ik verbaas me erover dat hier geen enkele fietser een helm draagt, terwijl dat in Denemarken heel normaal is”, aldus Sørensen. Claudia Ionescu komt uit Roemenië en is lovend over een andere noviteit: de discussianten bij de Special Sessions. Zij bereiden namelijk van tevoren feedback voor op een presentatie, hetgeen volgens haar leidt tot prikkelende discussies en ideeën. Ionescu is verder erg enthousiast over de goede, efficiënte organisatie en de stad Groningen. Marina van Geenhuizen uit Delft beaamt dat: “Alles loopt op rolletjes en Groningen is een heerlijke stad. Ik zou hier wel willen wonen!”

Even later kom ik Jouke van Dijk tegen. Hij is uiteraard blij met de enthousiaste verhalen die hij hoort over het programma, het food truck festival, de vernieuwingen, et cetera. “Wij bieden hier in Groningen voor het eerst in 57 jaar ook kinderopvang aan”, zegt hij trots. Maar hij moet zich nu even haasten naar de zaal van een voor hem bijzondere spreker: zijn zoon dr. J. (Jasper) van Dijk!

Meer informatie over ERSA: https://ersa.eventsair.com/QuickEventWebsitePortal/2017-ersa-congress/official-website/ExtraContent/ContentSubPage?page=9&subPage=1

Over prof. dr. J. van Dijk: https://www.rug.nl/staff/jouke.van.dijk/

admin