Het Universiteitsmuseum haalt het congres EAMHMS naar Groningen

De European Association of Museums of the History of Medical Sciences (EAMHMS) organiseert om de twee jaar een internationaal congres. Tegen de honderd specialisten op het gebied van medisch erfgoed komen op 29 en 30 september naar het 18e EAMHMS-congres in Groningen, dankzij de inzet van Rolf ter Sluis en de gastvrijheid van het Universiteitsmuseum.

Rolf ter Sluis is historicus en conservator academisch erfgoed van de Rijksuniversiteit Groningen, in het bijzonder van de medisch-historische collectie van het UMCG. Ter Sluis: ‘In 1998 ben ik begonnen aan het AZG Museumproject, om het medisch erfgoed van het UMCG, toen nog AZG geheten, duurzaam te behouden en te beheren voor de toekomst. Want door de sloop van de oudbouw en groei van het ziekenhuis dreigden veel medisch-historische stukken verloren te gaan. Om te leren van andere experts op het gebied van medische collecties werd ik in 1998 lid van EAMHMS en ging ik regelmatig naar het congres in Londen, Parijs of Berlijn. Dat zijn steden met grote musea en collecties. Maar het leek me goed om ook de kleinere musea zoals in Groningen eens onder de aandacht te brengen. En de collectie in Groningen is dat waard’, aldus Ter Sluis.

Inmiddels is de collectie flink gegroeid en – samen met de collectie uit het voormalig Anatomisch Museum – ondergebracht bij het Universiteitsmuseum Groningen.

Hij is trots op ‘zijn collectie’ en wil het internationale gezelschap graag laten zien dat er met veel inzet en betrokkenheid best veel mogelijk is in een relatief klein museum. De titel van het EAMHMS-congres in Groningen is ‘Out of the showcase’, want tijdens het congres zal hij toelichten hoe de collecties in Groningen worden ingezet voor onderwijs en onderzoek. ‘Hier staat niet alles in vitrines en kunnen studenten en onderzoekers onder begeleiding nog veel in de hand nemen en onderzoeken. Dat is wel uniek’, vertelt Ter Sluis.

De medische – en anatomische collectie is indrukwekkend met de meterslange ijzeren long voor poliopatiënten, oude en nieuwe pacemakers, verlostangen, skeletten en anatomische preparaten uit eeuwenoude collecties van Petrus Camper en Pieter de Riemer en zoveel meer. ‘De preparaten op sterk water vertellen samen met de modellen van was, papier maché, gips en kunststof de ontwikkelingen in het medisch onderwijs door de eeuwen heen’, licht Ter Sluis toe.

Hij organiseert voor het eerst een congres en ik vraag hem hoe dat bevalt. Ter Sluis: ‘Heel goed. Ik vind het bij de ondersteuning vooral plezierig dat het GCB onafhankelijk is en je keer op keer vrij laat bij de keuzes die gemaakt moeten worden. Alle mogelijkheden werden steeds aangereikt en we zijn samen naar locaties gaan kijken voor het congres en het congresdiner. Daarna was de keuze aan mij. Die is toch heel persoonlijk en deze vrijheid geeft me het gevoel dat het echt mijn congres is. Over een paar weken gaat het gebeuren, maar ik loop niet te stressen. Alles loopt op rolletjes.’

Tekst: Margot Spee

admin