Jaap Westerhuijs ontvangt postuum de 1e Groningen Congres Penning

Burgemeester Peter den Oudsten reikte op 2 mei postuum aan Jaap Westerhuijs de eerste Groningen Congres Penning uit. Westerhuijs kreeg in 1996 van de Gemeente Groningen de opdracht om Groningen als congresstad op de kaart te zetten. Hij deed dat vervolgens met verve.

Het belang van (inter-)nationale congressen en andere bijeenkomsten is voor de Gemeente Groningen en omgeving groot. Voor bijeenkomsten worden locaties gehuurd, cateraars ingeschakeld en hotels geboekt. Deelnemers gaan uit eten in de stad, bezoeken een museum of boeken één van de aangeboden excursies. De economische spin off voor de stad en regio is daarmee enorm. Als blijk van waardering zal het Ubbo Emmius Colleghie (UEC) vanaf dit jaar de Groningen Congres Penning  uitreiken aan een persoon of een instantie die met betrekking tot het congresseren bijzondere verdiensten heeft verricht  voor de stad – en de regio Groningen. Deze penning  zal maximaal één maal per jaar worden uitgereikt.

Op 20 september 2016 is Westerhuijs, oud-directeur van het Groningen Congres Bureau, geheel onverwacht overleden. De Groningen Congres Penning werd daarom door burgemeester overhandigd aan de weduwe van Jaap, Yolanda Westerhuijs, in het bijzijn van hun zoon en schoondochter.

Het ontwerp van deze bronzen Groningen Congres Penning is gemaakt door de Drentse kunstenares Egbertje Kiewiet. Op de penning is de provincie Groningen weergegeven, met daarin de stad. De overlappende lijnen daaromheen verwijzen naar ‘alle hoeken en gaten’ waar vandaan congresdeelnemers naar Groningen komen.

admin