Visualisatie van patronen uit big data

Dit jaar vindt het internationale congres EuroVis voor het eerst in Groningen plaats. Het is de 18e editie van dit congres waarbij visualisatie centraal staat. ‘We verzamelen grote  hoeveelheden informatie, big data, en met behulp van visualisaties kunnen we inzicht krijgen in complexe zaken’, vertelt professor Jos Roerdink. ‘Visualisaties worden zowel binnen als buiten de wetenschap steeds belangrijker. Het draait daarbij om de juiste interactie tussen mens en computer, waarmee we patronen uit big data halen en daarmee bijvoorbeeld de driedimensionale structuur van een molecuul zoals DNA of de sterrenhemel zichtbaar kunnen maken.’

cave_M+J - afb bij EUROVISAcademiegebouw

Roerdink is hoogleraar informatica en directeur van het Johann Bernoulli Instituut voor Wiskunde en Informatica bij de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is ook de trekker van EuroVis 2016, waarvoor hij in mei 2014 een bid moest uitbrengen om het naar Groningen te halen. Het Groningen Congres Bureau heeft hem geholpen met het zoeken naar geschikte locaties en het maken van een bidbook op maat. Roerdink heeft daar vakinhoudelijke zaken aan toegevoegd. Groningen werd als congresstad gekozen en ruim twee jaar later is het bijna zover. Op het congresbureau stapelen de dozen met congrestassen en andere spullen voor het congres zich steeds hoger op. Het aantal aanmeldingen voor dit congres is hoger dan bij eerdere edities en van 6 t/m 10 juni 2016 zullen ongeveer 300 deelnemers uit de hele wereld EuroVis 2016 in Groningen bezoeken. Zij kunnen op het congres kennis vergaren, delen en hun internationale netwerk uitbreiden.

‘Er komen ook deelnemers uit nieuwe vakgebieden naar Groningen, zoals visualisatie op het gebied van milieu en klimaat. Met visualisaties kun je namelijk ook vervuilingspatronen, zoals stromen van afval in beeld brengen’, aldus Roerdink. Hij dwingt respect af, want tegenover mij spreekt een tevreden en bevlogen man die rustig de tijd neemt voor dit interview. Ondanks de drukte vlak voor het congres.

 

Meer informatie over EuroVis 2016, zie: http://www.cs.rug.nl/jbi/eurovis2016/

Meer informatie over Jos Roerdink, zie: http://www.rug.nl/staff/j.b.t.m.roerdink/

Tekst: Margot Spee

 

admin